Tényleg betörhetnek hozzánk úgy, mint a filmekben?

2024.02.11.Életmód 3,4 perc olvasási idő674 szó

Ahogy beköszöntött az igazi hűvös őszi-téli időjárás, az emberek egyre több időt töltenek el filmnézéssel, és házimozizással. Vannak örök klasszikusok, melyeket ilyenkor rendszerint együtt néz meg a család, de érdemes lehet esélyt adni az újabb filmeknek is.

Sokunk kedvence ebben az időszakban pedig nem más, mint a Reszkessetek Betörők, ez a film pedig talán csak azok számára nem humoros, akik korábban már valóban szembe találták magukat egy, vagy több betörővel az éjszaka közepén.

De vajon van bármilyen valóságalapja is annak, amit a filmekben látunk? Tényleg be tudnak jutni hozzánk az illetéktelen betolakodók akár az ablakon keresztül?

Évről-évre egyre több a betörés hazánkban is

A statisztikák azt mutatják, hogy sajnos évről-évre egyre több a betörés és a betörők akár ősszel, és télen is szívesen portyáznak. Különösen jól jön nekik az, ha több napra elutazunk otthonról, hiszen akkor nyugodtan ki tudják pakolni a lakásunkat addig, amíg nem tartózkodunk otthon, senki nem fogja őket megzavarni. Sajnos a lakótérbe való bejutáshoz sokszor meglehetősen egyszerű segédeszközök is elegendőek a gazfickóknak, aki rutinosabb az pedig egyből az ablakokat és a bejárati ajtókat veszi célba.

Nagy valószínűséggel az emberek nagy része ritkán tekint vásárláskor úgy a redőnyökre, hogy egy napon nem csak árnyékolóként fog az funkcionálni, hanem ez lesz az az eszköz, amely megakadályozza azt, hogy valaki bejusson az otthonunkba akkor, amikor a legkevésbé számítunk rá. A redőnyök ugyanis nem csak a sötétítésben, és a hőmérsékletszabályozásban játszanak fontos szerepet, ugyanis a zajszűrés, és a magánélet megóvása mellett a vagyonvédelemhez is hozzá tudnak járulni ezek az árnyékolók. De nézzük, mégis hogyan tudja a betörőket távoltartani egy redőny.

Valóban megtudja állítani a betörőket egy leeresztett redőny?

Annak ellenére, hogy az alumínium valójában egy könnyűfém, ebből az anyagból előállított redőny jóval erősebb, és masszívabb, mint műanyag társa, így teljesen leengedett állapotban egy jó minőséggel rendelkező alumínium redőny a betörők számára komoly fejtörést okozhat. Bár azt nem állítom, hogy a redőnypalást áthatolhatatlan, de nem létezik olyan módszer, mellyel egy leengedett alumínium redőnyön keresztül gyorsan, és csendben bárki be tudna jutni egy ingatlanba.

A redőnyök esetében bizonyos típusoknál hátrány lehet az, hogy az árnyékolásért felelős palástot nem kell a helyéről kifeszíteni, hiszen ezt a szerkezetet egyszerűen, kézi erővel is vissza lehet tolni a redőnyszekrénybe. A feltolást pedig megakadályozhatjuk egy kizárólag ebből a célból készített eszközzel, a lock-to-play-al.

Ha azonban motorizált redőnyről beszélünk, akkor ettől sem kell tartanunk, ugyanis ebben az esetben az árnyékoló mozgatását végző csőmotorok el lettek látva egy olyan elektromágneses fékkel, melyet lehetetlen kézi erővel megmozdítani. Tehát ha az illetéktelen betolakodó nem tud hozzáférni a kapcsolóhoz, akkor az ilyen típusú redőny valóban megfelelő védelmet tud nyújtani akár az ilyen behatások ellen is.