Színházba vagy moziba viszik inkább a gyerekeket az iskolában

2024.03.26.Kulturális 3,5 perc olvasási idő697 szó

Régen sokkal nagyobb volt az érdeklődés az iskolák, illetve osztályok részéről a színházi előadások iránt, mint manapság. Inkább moziba viszik a tanárok a gyerekeket, mint színházba?

A koronavírus járvány előtt is már kisebb volt a színházak iránti érdeklődés az iskolák részéről, és a járvány elvonultával sem lett jobb a helyzet. Nagyon sok osztály van, ahol a tanárok és tanítók csak akkor viszik külsős programra a gyerekeket, ha nagyon muszáj, vagy ha sikerült meggyőzni a szülőket, hogy ez bizony tényleg jót tesz a gyermekek fejlődésének. Sok viszont inkább a mozit választják külsős iskolai programnak, és nem a színházat, vagy épp a múzeumot. Nemcsak a pedagógusokon múlik természetesen, hanem sokszor a szülőkön is.

A kozonseg.hu írt is már arról, hogy miért jobb a színház a gyerekeknek, mint a TV, vagy épp a mozi. Ahogy a cikkben is fogalmaznak, a gyerekek „eredendően színházi lények”, a színház pedig nemcsak szép, de hasznos is a számukra.

Járnak-e a még színházba az általános iskolás gyerekek?

Az elmúlt években az ország számos színházában törekedtek arra, hogy bevonzzák az iskolás korosztályt is. Sok városban van már gyerekszínház, illetve kifejezetten gyerekeknek szánt darab, de a színház kulisszái mögé is betekintést engedő program is akad. Az elmúlt években a színházak is törekedtek arra, hogy ne csak a felnőtt közönség számára nyújtsanak megfelelő szórakozást, hanem a gyerekek számára is, és nemcsak a szülőkkel.

Ahogyan a múzeumok is küldenek ki a tanév elején programlehetőséget, úgy már egyre több városban teszik ezt a színházak is, és kifejezetten alsós, felsős vagy középiskolás osztályoknak kínálnak foglalkozásokat, darabokat.

Sajnos azonban a pedagógushiány miatt sokszor nincs elég tanár vagy épp pedasszisztens, akinek lenne tere, ideje és lehetősége elvinni a gyerekeket színházba vagy épp múzeumi foglalkozásra. Alsó tagozatban nem egy tankerületben tanít úgy pedagógiai asszisztens, hogy elvileg erre nincs is képesítése. Bár egyre több helyen alkalmaznak a tanítók mellett pedagógiai asszisztenseket is, akiknek pont az lenne a feladat, hogy segítse a tanítók, tanárok munkáját, és az iskolán kívül programokon, például a színházba is elkísérje a tanulókat.

Csoportos mozizásra is van lehetősége az iskoláknak már több moziban is

Manapság viszont már arra is van bőven lehetőség, hogy moziba menjenek a gyerekek, és sokszor inkább ezt választják a tanárok és tanítók, nem a színházat. Ennek egyrészt anyagi okai is vannak, másrészt sok városban előbb találni fiataloknak, gyerekeknek szóló filmet, mint gyerekszínházat vagy gyerekdarabot.

A Cinema City csoportos mozizást is kínál, kifejezetten iskolás csoportoknak, de egyes városokban még külön óvodás csoportok számára is van ilyen lehetőség. A csoportos mozizást a Cinema City úgy alakította ki, hogy a műsoron lévő filmjeit a diákok kedvezményesen megtekinthessék, és sok pedagógus inkább ezt a lehetőséget választja a színház helyett.  Az árak ilyenkor kedvezményesek, sokszor csak az adott csoport van a moziban, a kísérők pedig ingyen mehetnek be a vetítésre.

Írta: tanfolyamokneked.com