Medence tervezése otthon: Ezeket kell előre átgondolnunk

2023.08.16.Életmód, Technológia 3,4 perc olvasási idő668 szó

A kerti medence építése előtt nagyon fontos alaposan megtervezni a dolgot, hiszen ez egy hosszútávú befektetés, az ilyeneket pedig az ember mindig szeretné elsőre tökéletesen csinálni. Több dolgot is végig kell gondolnunk már a tervezés során, például, hogy milyen méretű, és milyen formájú legyen a medencénk, illetve, hogy miből készüljön a medence teste.

De már a medence tervezés elején lényeges kérdés, hogy milyen mély legyen a medencénk, illetve, hogy feszített vagy süllyesztett víztükrű legyen.

A méret, a formák és a variációk leginkább attól szoktak függeni, hogy nekünk milyen elképzeléseink vannak, a medence méretét persze nagyban befolyásolja az a terület, ahova szeretnénk telepíteni, illetve az is, hogy mennyi pénzt tudunk rászánni a medence építésre. Azonban az elmondható, hogy ha valaki Magyarországon szeretne saját medencét, akkor az általában 6-8 méter hosszú, 1,5 méter mély, és olyan 3-4 méter széles szokott lenni.

Ilyen döntéseket kell meghoznunk a medence tervezése során

A formák, illetve a variációk sora szinte végtelennek is nevezhető, fontos kihangsúlyozni, hogy nálunk általában a szabályos formájú medencéket szokták az emberek kedvelni, legyen az akár téglalap, akár ovális. Ezek a formák ugyanis nem csak azért népszerűek, mert letisztult megjelenéssel rendelkeznek, hanem azért is, mert praktikusság szempontjából is jóval előnyösebbek ezek a formák. Gondoljunk csak arra, hogy mennyivel egyszerűbb az ilyen medencéket tisztítani, mintha az nagyon egyedi formával rendelkezne.

Az is fontos kérdés, hogy mennyit szeretnénk a medencénket majd használni, ez azért is lényeges, mert ezen múlik többek között az is, hogy legyen fűtve és/vagy fedve, vagy sem. Magyarországon általában, ha valaki saját medencét épít a kertjébe, akkor jellemzően olyan medencét szeretne mely fűtött, fedett vagy akár mindkettő, így ugyanis lehetőség nyílik arra, hogy szinte időjárástól függetlenül, az év nagy részében használni tudjuk.

Ha azonban nem szabályos téglalap alakú medencét álmodtunk meg, akkor jó tudni, hogy ha azt használaton kívül le szeretnénk majd fedni, akkor nem biztos, hogy egyszerű dolgunk lesz, a téglalap alak lehet a legjobb megoldás ebből a szempontból.

Ezek a legnagyobb különbségek a feszített és a süllyesztett víztükrű medencék között

A feszített víztükörrel rendelkező medence teljesen tele van töltve vízzel, így az olyan mély, mint a medence fala. Ezek a medencék általában drágábbak, ezt pedig jó, ha előre belekalkuláljuk a költségvetésbe.  Ennél a típusú medencénél továbbá némileg nagyobb gépészeti teret kell fenn hagynunk, valamivel nagyobb területet foglalnak el, mint a süllyesztett tükrű társaik.

A süllyesztett víztükrű medencék esetében a medence peremétől körülbelül 15 centiméterrel van lejjebb a víz felszíne, így jön létre az, hogy egy másfél méter mélységű medence tényleges vízmélysége csupán 135-140 centiméter.

Ettől azonban nem kell megijedni, hiszen egy ilyen mélységű vízben is remekül lehet úszni, csobbanni, játszani, illetve azok az emberek, akik nem profi úszók is nagyobb biztonságban szokták érezni magukat az ilyen medencékben.