Fesztiválok, amelyekért még utazni is érdemes

2024.02.10.Kulturális 3,2 perc olvasási idő628 szó

A fesztiválszezon ugyan már véget ért az idei évre, de a jövő év is bőven tartogat majd híres zenei események, amelyekért akár még repülőre szállni is érdemes.

A fesztiválszezon jellemzően nyáron van, bár akadnak még bőven ilyen események ősszel is, melyeket nem érdemes kihagyni, mint például az October Fest Németországban. Bár még kevés olyan fesztivál van, amely már meghirdette a jövő évi időpontokat, de azért egy-kettő már akad, sőt, egyikre-másikra talán már jegyet is lehet venni. A hazai fesztiválkínálat is erős, de a határon túl is rengeteg lehetőségünk akad.

Bár még korainak tűnik, de érdemes előre gondolkodni, és minél előbb beszerezni a jegyet, és persze a szállásról sem szabad megfeledkezni. Gondoljunk csak bele, hogy a Velencei Karneválra is már októberben-novemberben hirdetni szokták az utakat, mert ha nem vagyunk elég gyorsak, akkor lehet, hogy odajutunk, de szállásunk már nem igazán lesz. Lássuk, melyek azok a hazai és külföldi fesztiválok, melyeket nem szabad kihagyni.

Híres hazai és külföldi fesztiválok 100-as listája

Ha hazai zenei fesztiválról van szó, akkor a legtöbbeknek a SZIGET ugrik be egyből, amely a Budapesten, a Hajógyári szigeten kerül megrendezésre, esetleg a VOLT fesztivál Sopronban, de talán még a Balaton Sound is sokaknak eszébe jut. A fesztblog.hu februári cikkében a leghíresebb fesztiválok 100-as listáján a SZIGET fesztivál a 25., míg a Balaton Sound a 28. helyen van. Ha tehát nem szeretnénk külföldre utazni egy neves zenei fesztivál miatt, határon belül is találunk olyat, amelyre érdemes kilátogatni.

A 100-es listán a legtöbb rendezvény az USA, az Egyesült Királyság, Hollandia, Németország és Horvátország területén kerül megrendezésre. Az európai fesztiválok közül a leghíresebben a Tomorrowland Belgiumban, az Exit Szerbiában, az Untold Romániában, illetve a World Club Dome Németországban.

A tengeren túli fesztiválok közül az Ultra Music Festival, az EDC Las Vegas, és a Coachella nagyon népszerűek, ezek a fesztiválok mind az Egyesült Államokban kerülnek megrendezésre. Talán kevesebben ismerik az indiai Sunburn fesztivált, de ez is még a TOP 10-ben szerepel.

Tippek a szállásfoglaláshoz

Ha bármelyik fesztiválhoz kedvet kaptunk, érdemes kicsit utána járni, hogy mikor is szokott lenni, és már hónapokkal korábban figyelni, mikor indul a jegyértékesítés. Ha pedig megvan a jegyünk, akkor érdemes a szállást is a lehető leghamarabb lefoglalni, mert egyrészt hamar elkapkodják őket, másrészt a szállásadók sokszor a fesztiválok idejére felemelik az áraikat.

A szálláskereső oldalakat ilyenkor megéri használni, mert nemcsak a legjobb árakat találhatjuk meg, de azonnal foglalhatunk is, nem kell külön leveleznünk az adott szállással. Ráadásul, ha külföldi fesztiválra mennénk, akkor nem kell azon aggódnunk, hogy a szállásadóval nem sikerül megfelelően kommunikálni a nyelvi nehézségek miatt, mert a szálláskereső oldalak magyarul vannak, tehát pontosan tudni fogjuk, hogy milyen szállást is foglalunk le.