A traktor és ami mögötte van: a múlt és a jelen

2023.08.16.Technológia 3,3 perc olvasási idő652 szó

A mezőgazdasági vontató, ismertebb nevén traktor a mezőgazdasági haszongépjárművek közé sorolható. A traktorok azok a mezőgazdasági gépek, melyek beépített erőforrás (motor) segítségével képesek olyan vonóerőt kifejteni, mely szükséges lehet az adott feladat elvégzéséhez, vagy energiát tud szolgáltatni egyéb mezőgazdasági eszközök számára.

Ezeket a hatalmas méretekkel rendelkező járműveket a mezőgazdaság mellett gyakran használják még az erdészetben is, emellett azonban hasznosak lehetnek számunkra abban az esetben, ha éppen egy nagyobb dolgot szeretnénk mozgatni, vontatni, szállítani.

Egy korszerű traktor manapság már jóval modernebb megjelenéssel rendelkezik, mint elődjei, emellett fontos kihangsúlyozni, hogy rengeteg hasznos, és praktikus funkcióval vannak ellátva ezek a korszerű gépek. Sokak szerint a traktorok több tekintetben számítanak inkább munkagépeknek, mintsem járműveknek, és jó tudni, hogy még a KRESZ szabályai szerint sem minősül a traktor gépjárműnek.

A traktorok felépítése régen, és most

A traktorok felépítése már a kezdetekben is hasonló volt, mint napjainkban. Elől, a kisméretű kerekekkel rendelkező tengelyen mindig a motortér helyezkedik el, mögötte kap helyet a vezetőfülke/vezetőülés, itt találhatóak a kezelőszervek is. Ezt pedig a hátsó tengelyen található, hatalmas, terepgumival felszerelt kerekek fognak közre.

Ennek a felépítésnek a hátterében pedig az állt, hogy a klasszikus traktorok jellemzően a hátsó kerekükre kapják a meghajtást, ez pedig a vonóerő kifejtés miatt fontos. A földeken történő elakadásokat pedig éppen ezek a nagy méretű terep gumiabroncsok tudják megakadályozni.

Kevesen tudják, de kezdetekben a klasszikus traktorok bordázott felniken futottak, sőt ez még egy ideig akkor is előfordult, amikor már bejöttek a divatba a gumiabroncsok. Ezeket a tüskés, fém felnikkel felszerelt traktorokat ebben az időben éppen ezért kezdték el „körmös” traktoroknak hívni. A Traktorok fejlődésével azonban az 1960-as évek során megjelentek a nagyobb méretekkel rendelkező, öszkerékmeghajtású traktorok is, ezeknek pedig már ugyanakkora kerekeik voltak.

Traktor típusok a napjainkban

Az újításoknak és a korszerűsítéseknek köszönhetően a traktoroknál is egyre népszerűbb lett az öszkerékmeghajtás, így az első, kisebb kerekeket elkezdték nagyobbakra cserélni. A laza talajon való elakadás elkerülése érdekében a traktorokon megjelentek a dupla abroncsozású kerekek, mely hatékonyan elősegítik a jobb terepjáró képességet is ezen a terepen. Megjelentek ezután a lánctalpas traktorok is, melyeknél a motortér ugyancsak elől helyezkedik el, ám a kerekek helyett a gép két oldalán lánctalpak futnak.

Napjainkban, ha valaki a traktorokra gondol, akkor automatikusan a John Deere márka jut eszébe. Ez természetesen okkal van így, ugyanis a márkanév mára már egyet jelent a mezőgazdasági innovációval, a professzionális gépekkel, illetve a folyamatos fejlődéssel.

A mai modern gépek közös elődjei ugyanis azok a traktorok voltak, melyek az 1800-as években jelentek meg, és ezek a gépek meg is tudták alapozni a Deere & Company vállalat mai, vezető helyét.

Manapság a traktorok között megkülönböztethetjük az eszközhordó traktorokat, a szántóföldi céltraktorokat, a kertészeti traktorokat, illetve az univerzális traktorokat is.