A tető és födém szigetelés lehetőségei

2023.08.16.Technológia 3,4 perc olvasási idő667 szó

A szigetelés kérdése manapság rendkívül lényegessé vált, hiszen a fűtés meglehetősen költséges, a hatósági árakra történő jogosultság elérése pedig sokszor azon is múlik, hogy mennyire jó a lakás szigetelése.

A homlokzat szigetelése mellett a födém és padlástér szigetelési is nagyon fontos, hogy minél hatékonyabban tarthassuk bent télen a meleget, kint pedig a hideget. A hővesztés minimalizálásához, illetve a megfelelő komfortérzet megtartásához a födém megfelelő szigetelése is elengedhetetlen.

Nem is gondolnánk, de a hőveszteség akár 70 %-a is távozhat a tetőn keresztül, vagyis, ha csökkenteni szeretnénk a fűtési költségeinket, illetve nyáron is kellemes hőmérsékletet szeretnénk otthonunkban, a födém szigetelését is érdemes ellenőrizni, esetleg felújítani. Erre manapság már többféle lehetőség is kínálkozik, melyeknek természetesen mind van előnye és hátránya. Mielőtt kiválasztjuk valamelyik szigetelő megoldást, mindenképp érdemes végig gondolni pár dolgot.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a födémszigeteléskor?

Az egyik legfontosabb kérdés a födém szigetelőanyagának kiválasztásakor, hogy maga a födém milyen anyagból készült. A födém ugyanis lehet fából és betonból is, ez pedig igenis lényeges információ lesz a választás szempontjából. Ha ugyanis fából készült a födém, akkor tisztában kell lennünk vele, hogy a fa nem szereti sem a vizet, sem a párát, így a páraáteresztés kérdése lényeges lesz.

Mivel a fa érzékeny a nedvességre, csak olyan szigetelőanyag jöhet szóba, amely megfelelő páraáteresztő képességgel rendelkezik. A beton közel sem ennyire érzékeny, így ebben az esetben ezt a szempontot nem kell figyelembe vennünk.

Melyek a legjobb födémszigetelő anyagok?

Mint ahogyan azt már említettük, a födém szigetelésére is többféle anyag is használható.

Kőzetgyapot

Az egyik legelterjedtebb anyag, ha födémszigetelésről van szó, ugyanis kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal bír, emellett nem is éghető. Tartós és könnye kezelhető, ellenáll a gombáknak, a rovaroknak és a rágcsálóknak is. Az is előny, hogy nem minősül veszélyes hulladéknak, természetes alapanyagokból készül és újrahasznosítható. Mivel páraáteresztő tulajdonsággal is bír, így fafödémeknél is jól alkalmazható.

Üveggyapot

Szintén népszerű megoldás az üveggyapot is, ugyanis nagyon jó ár-érték aránnyal bír, szintén környezetbarát, és remek a hőszigetelő képessége is. Emellett az is mellette szól, hogy könnyű vele dolgozni, késsel is vágható, és ugyancsak jó a páraáteresztő képessége. Fafödémek esetén is gyakran használják, ezen túl pedig még tűzálló is.

Szórt purhab

Manapság a szórt purhab is a legkeresettebb födémszigetelő megoldások közé tartozik. A fújható szigetelések közül talán a legnépszerűbb megoldás, ugyanis könnyen és gyorsan lehet vele dolgozni, ellenáll a penésznek, de nagyon jó a hő és vízszigetelő tulajdonsága is. Fafödémek esetén is gyakran alkalmazzák, de nagyon gyakori vályog, beton, és tégla esetében is. Nemcsak lépésálló, de az időjárás viszontagságainak is képes ellenállni.